1..Ce e acela un colector?
Colectorul solar reprezintă o parte din încălzitorul solar de apă, care captează energia solară şi o transformă în căldură.
2..Cum sunt alcătuite sistemele solare de încălzire a apei cu colectoare solare?
Sistemele solare de încălzire a apei pot fi alcătuite din rezervor, pompă, controler şi panourile solare ale colectorului.
3..Pot fi oare folosite colectoarele solare pe timp de iarnă?
Colectoarele solare pot fi folosite chiar şi la temperaturi foarte joase, de exemplu la temperatura de -30° C. Eficienţa colectorului se poate reduce, dar el, oricum, îşi va păstra o capacitate termică satisfăcătoare.
4..Pot oare colectoarele solare produce căldură pe vreme posomorîtă sau noroasă?
Da, colectoarele au capacitatea de a capta energia solară printre nori. Totodată, cu cît mai posomorîtă este ziua, cu atît mai multe resurse energetice de alt tip, de care dispuneţi (electricitate sau gaze naturale), vor fi utilizate pentru menţinerea temperaturii normale a cisternei cu apă. Sistemul prevede comutarea automată la alte surse de energie, în caz de necesitate.
5..Poate oare colectorul solar să încălzească apa pînă la o temperatură destul de înaltă?
În condiţii ideale, colectorul solar poate încălzi apa pînă la condiţia de fierbere.
6..Care este gradul de sensibilitate a colectoarelor solare faţă de precipitaţii (de exemplu, faţă de grindină)?
Tuburile vidate vor rezista, garantat, contactul cu grindină cu diametru de pînă la 40mm.
7..Este oare colectorul solar compatibil cu sistemul existent de încălzire a apei?
Da, de cele mai dese ori. În caz dacă nu va reuşi conectarea la sistem a rezervorului pe care îl aveţi deja, se va putea instala un rezervor suplimentar pentru încălzirea apei.
8..Pot fi oare folosite colectoarele solare pentru volume semnificative de apă, folosite în blocuri de locuit cu multe etaje, şcoli, hoteluri, piscine şi pentru încălzirea acestora?
Da, pe măsura necesităţilor, încălzitorii solari de apă pot fi conectaţi în paralel, pentru satisfacerea necesităţilor suplimentare în apă caldă.
9..Care este termenul de funcţionare al colectoarelor solare GeoSolar?
Termenul de funcţionare ale colectoarelor solare GeoSolar este de cel puţin 15 nai.
10..Care este termenul de amortizare al investiţiilor în sistemul solar de încălzire a apei?
Colectoarele solare, rezervoarele, sistemele de reglare automată şi toate componentele, oferite de compania GeoSolar, sînt mai accesibile, comparativ cu majoritatea altor încălzitoare de apă solare, de pe piaţă. Termenul de amortizare poate constitui de la 3 pînă la 6 ani, în dependenţă de sistemul de proiectare şi de cerinţele înaintate.
11..Pot oare sistemele solare de încălzire a apei să asigure, în proporţie de 100%, necesităţile în aprovizionare cu apă caldă şi căldură?
Din cauza insuficienţei luminii solare, seara sau în caz de condiţii climaterice nefavorabile, colectoarele solare asigură, în medie, 60-75 la sută din volumele necesităţilor anuale în apă caldă. Totodată, în perioada de vară, se poate înregistra supraproducerea de căldură.
12..Au oare colectoarele solare nevoie de deservire tehnică periodică?
Nu. În cazul unei montări corecte şi în condiţii de exploatare normală a colectoarelor, NU ESTE NECESARĂ o oarecare deservire.
13..Care este îngrijirea necesară unui colector solar?
În condiţii normale, sistemul nu are nevoie de îngrijire. Datorită formei tuburilor, ploaia sau vîntul obişnuite vor curăţa tuburile. În caz de deteriorare a vre-unui tub, acesta din urmă va fi înlocuit. Este o procedură simplă şi ieftină. Orice persoană abilă va putea monta un tub nou (respectînd tehnica de securitate). Colectoarele solare GeoSolar pot funcţiona cu cîteva tuburi defectate, dar, în acest caz, nivelul de productivitate se va reduce.
14..Cum depinde capacitatea colectoarelor cu vid de gradul de impurificare a suprafeţei (stratul de praf, acumulat timp de cîţiva ani, sau în perioada de iarnă)?
Capacitatea sistemului se poate reduce cu 5-7%, în dependenţă de gradul de impurificare (murdărie, praf, smog) a suprafeţei colectoarelor cu vid. Dar în practică, o astfel de impurificare se acumulează timp de cel puţin 3-4 ani. Problema este soluţionată prin ştergerea periodică a suprafeţei tuburilor. Colectorul solar cu vid este transparent pentru zăpadă, deoarece între tuburi există un spaţiu de cîteva centimetri. Colectoarele solare cu vid pot fi acoperite de zăpadă doar în perioadele de căderi abundente de zăpadă, cu lapoviţă, ceea ce are loc destul de rar. Problema va fi soluţionată prin curăţire sau prin montarea unor sisteme suplimentare de topire a zăpezii.
15..Ce se va produce în caz de defectare a unuia dintre tuburile vidate?
Tuburile sînt foarte trainice şi defectarea acestora este foarte complicată, totuşi, dacă acest lucru se va produce, acestea vor putea fi uşor înlocuite. Tuburile sunt ieftine şi accesibile. Colectoarele solare pot funcţiona cu cîteva tuburi defectate, totuşi, în aceste cazuri, productivitatea se va reduce, de aceea este de preferat ca tuburile defectate să fie înlocuite îndată.