Comparativ cu alte sisteme, pompele de caldura NIBE din gama „aer/apa” micsoreaza consumul de energie pentru incalzire cu pina la 50%.
Domeniile de utilizare
Daca, din cauza limitarii de teren nu avem posibilitatea forarii sondei sau instalarii unui camp colector, aici e cazul instalarii unei pompe de caldura NIBE aer/apa. O astfel de pompa de caldura, transforma energia atmosferica in caldura, care la rindul ei e directionata spre sistemul de incalzire din incapere, astfel asigurind confortul termic in interiorul locuintei.
Necatand ca toate pompele de caldura aer/apa disponibile pe piata, pot acoperi necesarul de caldura, pompele de caldura NIBE ofera pe linga toate, eficienta energetica si costuri de expluatare cu mult mai reduse. In regim de functionare bivalent, pompa de caldura acopera practic tot necesarul de caldura intr-un mod foarte econom, prin urmare, sistemul de incalzire existent, are nevoie doar pentru a acoperi perioada de virf in sezonul rece. In regim monovalent, adica pompa de caldura in combinatie cu o rezistenta electrica, pompa de calcura singura asigura necesarul de caldura, rezistenta electica activizandu-se doar in perioada de virf a sezonului rece.
Gama de produse NIBE
– Pompa de caldura FIGHTER 2005 si 2020 Capteaza energia din aerul atmosferic, deci, nu e nevoie de lucrari de teren cum ar fi forarea sondelor si saparea transeelor.
– Comparativ cu alte pompe de caldura tip aer/apa, FIGHTER 2005 si 2020 cu ventilator in doua nivele reprezinta niste modele mult mai econom si energo eficiente.
– FIGHTER 2005 se produce in doua modificari diferite, 8 si 11 kW care se nocecteaza la o retea monofazata 230 V. FIGHTER 2020 se produce in trei modificari diferite 8, 10 si 14 kW cu conectare trifazata 400 V si 230 V.
– Pompele de caldura FIGHTER 2005 si 2020 poate transforma sistemul de incalzire existent intr-un sistem de incalzire compact si calitativ.
– In combinatie cu dispozitivele NIBE VVM 300, FIGHTER 2005 sau 2020 formeaza un modul complet destinat incalzirii si prepararii apei calde de consum menajer.
Principiul de functionare
Pompele de caldura aer/apa utilizeaza aerul in calitate de sursa de energie pentru incalzire, adica recicleaza si concentreaza energia termica din aerul exterior.
Fiind instalate in exterior, aceste pompe de caldura transforma sistemul de incalzire prin radiatoare, intr-o sistema ecologica, eficienta si economa.
In ce mod se extrage caldura din aerul exterior ?
Tehnologia pompei de caldura functioneaza pe un principiu pe larg raspandit, cunoscut practic de fiecare persoana in parte. Pompa de caldura functioneaza pe baza aceluiasi principiu, ca si oricare frigider, care la rindul lui, foloseste ciclul ce compresare a unor vapori speciali.
Elementele de baza a pompei de caldura: compresorul, clapeta sau valva de expansiune si doua schimbatoare de caldura (condensator si evaporator). Ventilatorul, directioneaza aerul atmosferic in corpul pompei de caldura, unde acesta contacteaza cu suprafata de schimb de caldura a evaporatorului. Acesta este conevtat la un sistem inchis, care contine agent de racire (freon), care usor isi schimba starea, din lichid in gazos la o temperatura foarte joasa. Cind aerul atmosferic sufla evaporatorul, freonul trece in stare gazoasa. Apoi cu ajutorul compresorului, gazele formate ating tempereturi ridicate la care caldura este transferata prin condensator sistemului de incalzire a locuintei. In acelasi timp, agentul de racire se reintoarce in starea lichida si e gata pentru a repeta ciclul, astfel efectuind un transfer constant si eficient de caldura.
1. Ventilatorul atrage aerul cald din atmosfera. Temperatura agentului frigorific in evaporator e mai mica decat temperatura aerului, de aceea aerul cald cedeaza caldura agentului frigorific. Acesta, la rindul sau se evapora, iar aerul utilizat este intors in atmosfera.
2. Vaporii formati sunt transportati catre compresor, unde presiunea si temperatura lui se ridica.
3. Vaporii fierbinti, trecind prin condensator, cedeaza caldura si se condenseaza.
4. Agentul frigorific, trecand prin clapeta de expansiune, isi micsoreaza presiunea si se intoarce in evaporator.