Ventilarea reprezinta un aspect esential al vietii sanatoase
La inceputul anilor 80, dese ori se mentiona o astfel de lucru ca „Sindromul Cladirilor Bolnave” (SCB). Initial acest sindrom se manifeste la locatarii acestor case suf forma unor probleme cu caile respiratorii, apoi, ca urmare, reactii alergice, treptat slabeste sistemul imun al organismului uman care pot genera boli cronice. Aerul infectat si reactiile alergice provocate de acesta, micsoreaza capacitatea de munca a oamenilor. aceasta din urma, pe linga faptul ca micsoreaza calitatea vietii, genereaza si costuri suplimentare pentru incalzirea locuintei.
O incapere inchisa, poate genera niste riscuri sporite pentru sanatatea umana:
1. Poluare toxica, cauzata de materiale chimice si prafuri.
2. Zgomotul, lumina excesiva, mirosurile straine, umiditatea ridicata si climatul nefavorabil in ansamblu.
3. Acumularea de diversi agenti patogeni (bacterii, virusuri, mucegaiuri).
4. Aparitia diversilor alergeni.
Aparitia a astfel de poluanti, sunt legate de conditiile climatului interior Возникновение подобных загрязнений связано с внутри климатическими условиями помещений, вентиляцией, дизайном и назначением помещения. Когда в начале 1970г были установлены энергосберегающие критерии, особое внимание стали уделять улучшению изоляции, используемой в строительной промышленности. Поэтому циркуляция воздуха в помещении снизилась. Идеальный коэффициент воздухообмена был 0.5 – 1.0, но фактически, соответствующий коэффициент в доме (с изоляцией) достигает 0.3 – 0.5, а это значит, что вентилирование происходит реже, нежели требуется, и загрязненный внутри помещения воздух меняется недостаточно быстро. Это имеет место там, где бытовое охлаждение имеет специфическую роль. Основная цель – регулировать температуру и уровень влажности, гарантируя, что бы качество воздуха внутри помещения полностью отвечало требованиям здоровой жизни, т.е. DIN 1946.
Ventilatia dirijata, date generale
Astazi, noi petrecem aproximatin 90% din timp in incaperi. Din aceasta cauza, cerintele impuse fata de calitatea aerului interior devin din ce in ce mai stricte. Asupra aerului din incaperi, influienteaza mai multi factori, cum ar fi: mirosurile, materiale chimice, zgomote si temperatura. In fiecare cladire este instalat un sistem de ventilare de baza, chiar daca acesta e organizat intr-un mod simplu, prin neetansietatile geamurilor, usilor exterioare, canale special construite sau chiar peretii exteriori. O astfel de ventilare in casele de tip vechi asigura o circulatie minima a aerului, care adesea este chiar sufiicienta. Deasemenea, circulatia aerului are loc la deschiderea si inchiderea usilor si ferestrelor. Vinturile putermice, diferenta de temperatura din exterior si incapere, deasemenea influieteaza considerabil asupra schimbului de aer. Pe de alta parte, vintul slab, si diferenta mica de temperatura micsoreaza schimbul de aer, ceea ce se intampla adesea in sezonul cald al anului. Evacuarea necontrolata a aerului cald din incapere, pe timpul rece, genereaza cheltuieli suplimentare pentru energia furnizata de sistemul de incalzire.
Dirijarea sistemului de racire
Racirea controlata a incaperilor poate fi folosita atat in casele vechi cat si in cele noi construite. In casele noi (pasive din punct de vedere energetic) sistemul ce dirijeaza racirea incaperilor, asigura o circulatie necesara, chiar daca usile si geamurile sunt inchise. Cand au loc lucrari de renovare a locuintelor de tip vechi, se feloseste termoizolatie moderna, geamuri termopane cu constructie speciala si deja e nevoie de un sistem de ventilare organizat. Pentru o asa casa, deseori deranjeaza zgomotul de afara. Sistemul dirijat pentru racire, poate fi eficient folosit doar in acest caz.
Cand se efectuiaza racirea incaperilor prin deschiderea geamurilor, energia aerului interior, se pierde cu acesta. Sistemul ventilare organizata, cu recuperarea aerului reutilizeaza caldura aerului ce se evacueaza. Tot asa, se utilizeaza caldura generata de sistemul de iluminat, a oamenilor si a utilajului casnic. Pompele de caldura FIGHTER cu utilizarea caldurii aerului ventilat, sunt destinate pentru prepararea apei calde pentru consum menajer, incalzirii si ventilarii. O astfel de recuperare a energiei, garanteaza un mod sanatos si ecologic de a incalzi locuinta dumneavoastra. Un astfel de sistem, pe linga toate avantajele mentionate, ajuta la micsorarea considerabila a facturilor pentru incalzire.
Principiul de functionare
Sistemul de ventilare asigura un circulatia aerului din interiorul locuintei, care este unul dintre principalele aspecte ale unei vieti sanatoase. NIBE produce si pompe de caldura destinate pentru utilizarea caldurii din aerul evacuat din lucuinta. Afara de asta, caldura solara care nimereste in interior prin geamuri, de la sistemul de iluminat si dispozitive electrice, caldura de la oameni, la fel sunt reutilizate pentru incalzire, creind economii considerabile in sezonul rece.
Aerul proaspat, nimereste in incaperi prin grilele de ventilare si se incalzeste de la corpurile de incalzire. Aerul utilizat, este vehiculat printr-un sistem de tubulaturi, spre blocul de ventilare anexat pompei de caldura. Blocul dat reprezinta un schimbator de caldura intre aerul ce se evacueaza si pompa de caldura. Prin urmare, caldura obtinuta, este utilizata pentru incalzirea locuintei, si prepararea apei calde pentru consum menajer. La incheierea ciclului, aerul utilizat este evacuat in mediul ambiant.
Functia agentului frigorific
Aerul utilizat din incapere, este vehiculat catre evaporator. In urma acestui proces, caldura sau energia termica acumulata in aer se extrage. Dupa ce procesul este finisat, aerul racit este evacuat in mediul exterior si ciclul se repeta continuu.
Un alt lichid, care circula intr-un sistem inchis din pompa de caldura, trebuie sa posede punctul de fierbere la o temperatura foarte joasa. Acest lichid se numeste agent frigorific sau mai popular „freon”, si se utilizeaza frecvent in instalatiile frigorifice. In momentul cand agentul frigorific, nimereste in evaporator, care in prealabil preluase energia din aer, acesta din urma se evapora.
Vaporii formati sunt aspirati de compresor, unde sunt puternic comprimati. In rezultatul comprimarii, se obtine un gaz cu densitate si temperatura ridicata.
La etapa urmatoare, vaporii incalziti, nimeresc in condensator care reprezinta un schimbator de caldura, aflat intr-un boiler cu apa. Prin condensator, caldura este cedata apei, respectiv vaporii, se racesc si se intorc in faza lichida.
Faza lichida a agentului frigorific, este trecuta prin diverse filtre, apoi prin ventilul de expansiune, unde temperatura si presiunea lichidului se reduce la minim.
La aceasta etapa, agentul frigorific isi inchee ciclul si iarasi nimereste in evaporator, de unde ceclul re repeta.