MoREEFF

Programul MoREEFF oferă împrumuturi pentru implementarea tehnologiilor energo-eficiente în locuințe

Pentru a-i ajuta pe locatarii și proprietarii spațiilor locative din Moldova să reducă consumul și facturile de energie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a elaborat Facilitatea de Finanțare a Eficienței Energetice în Sectorul Rezidențial din Moldova (MoREEFF).

Această Facilitate de Finanțare prevede acordarea liniilor de credit băncilor moldovenești notorii cu scopul de a oferi împrumuturi pentru realiza proiecte de eficiență energetică în sectorul rezidențial din Moldova. Beneficiarii împrumuturilor pot fi proprietarii și locatarii spațiilor locative, Asociațiile proprietarilor de apartamente, Companiile de administrare a fondului locativ, Companiile de servicii energetice și alte companii eligibile care prestează servicii de întreţinere, funcţionare, construcţie şi renovare, activează în bază de contract semnat cu proprietarii/ locatarii şi au scopul de a implementa proiecte eligibile. Proiectele eligibile includ următoarele lucrări: instalarea ferestrelor energo-eficiente;  izolarea pereților, podelelor și acoperișurilor; instalarea cazanelor eficiente pe biomasă, sistemelor solare de încălzire a apei, cazanelor pe gaz eficiente; sistemelor de pompe termice, sistemelor fotovoltaice, inclusiv cele integrate arhitectural, stațiilor cu schimbătoare de căldură și sistemelor inginerești.

Solicitanții creditelor beneficiază de stimulente investiționale

Pentru a stimula implementarea proiectelor de eficiență energetică, linia de creditare MoREEFF are și o componentă de grant finanțată din Programul Investițional de Vecinătate al Uniunii Europene și de către Agenţia suedeză pentru cooperare internațională și dezvoltare (SIDA). Grantul este prevăzut drept un suport pentru implementarea proiectelor și este oferit solicitanților MoREEFF după ce fiecare proiect de eficiență energetică a fost finisat și verificat. În conformitate cu termenii și condițiile programului MoREEFF solicitanții împrumuturilor pot beneficia de un grant de până la 35% din costurile proiectului.

Fondurile Programului MoREEFF sunt limitate

Împrumuturile și granturile MoREEFF sunt disponibile până la 30 iunie 2017. Se presupune că în cadrul programului MoREEFF vor fi finanțate aproximativ 8 000 proiecte de implementare a măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice în spațiile locative.

Aplică acum pentru creditul MoREEFF!

Partajare: