Utilizind pompele de caldura NIBE, cheltuielile dumneavoastra pentru incalzire se vor micsora pana la 75%.
NIBE produce 15 tipuri de pompe de caldura, cu puteri intre 5 kW si 60 kW. La conectare in cascada, puterea sumara poate ajunge pina la 540 kW. Comparativ cu sistemele de incalzire bazate pe combustibil solid, sistemele cu pompe de caldura permit a economisi 75 % din energia cheltuita pentru incalzire si prepararea apei calde menajere.
Principiul de functionare
Pompele de caldura ce folosesc sondele geotermale sau apele freatice, ca sursa de energie termica.
Saramura geotermala (un amestec de glicol si apa), primind caldura prin colectoarele din sondele geotermale sau apele freatice, se transmite prin tubulatura si se directioneaza in pompa de caldura, unde temperatura este preluata si cedata pentru incalzire sau prepararea apei calde menajere. Dupa, saramura fiind racita, se intoarce in colectoare si ciclul se repeta.
Campuri colectoare
Pe timp de vara, energia solara se acumuleaza in sol, caldura ploilor si a aerului se depoziteaza in straturile de suprafata a solului. Aceasta energie, poate fi utilizata pentru incalzire. Cu cat e mai umed solul, respectiv cu atat e mai mare schimbul de caldura deoarece caldura e transferata de la sol prin tevi de polietilena, la saramura geotermala. Saramura geotermala, ce circula prin tubulatura, are punctul de inghet la o temperatura foarte joasa si in plus nu este toxica, deci e prietenos cu mediul ambiant. E important de mentionat ca, zona colectoarelor nu trebuie sa fie asfaltata, betonata sau supusa oricaror constructii.
Pentru instalarea colectoarelor de sol, nu e nevoie de permisiune speciala de la organele statului. Colectoarele sunt ingropate la o adincime cu 20 cm mai joasa decat nivelul de inghet in zona data.
Sonde geotermale
Stratul inferior al solului, altfel numit „stratul geotermal superior” prezinta in sine, o buna sursa de caldura, ce poate fi folosita in orice timp al anului, temperatura practic raminind constanta. Cu ajutorul unei astfel de sursa e posibil de incalzit incaperi cu diferite marimi si destinatii. In dependenta de regiune, o astfel de sonda se mai numeste „sonda cu absorbtie verticala”. Pentru o astfel de sonda, nu e necesara o mare suprafata de teren, ea poate fi instalata intr-un spatiu suficient de restrans.
Similar campurilor colectoare, intr-un circuit inchis, circula un amestec de apa si glicol „saramura geotermala”. In dependenta de puterea pompei de caldura, specialistii efectuiaza niste calcule de determinare a adancimii si numarului de sonde, in care se introduc colectoarele ce reprezinta niste tevi din polietilena in forma de „U” ceea ce asigura un bun transfer de caldura.
Colectoare de ape freatice
In cazul in care apele freatice sunt usor disponibile, la fel pot fi folosite ca sursa de caldura deoarece temperatura acestor ape, in orice timp al anului variaza intre 7 si 12 °C. Pentru casele particulare, in care locuiesc una sau doua familii, pomparea apelor freatice de la o adincime mai mare 15 m nu are rost, deoarece astfel se maresc cheltuielile.
Distanta intre fintina de primire si cea de varsare trebuie sa fie intre 10 si 15 m, afara de aceasta, se va acorda atentie directiei curgeii apelor freatice si deasemenea se va evita formarea unui circuit scurt, deoarece acesta poate inrautati eficienta instalatiei. Pentru efectuarea a astfel de constructii e necesara o permisiune de la organele competente si trebuie sa corespunda unor norme prestabilite. Instalatiile NIBE corespund tuturor normativelor in vigoare si detin certificatul ISO 14001.