1.Care este gradul de eficienţă al unei pompe de căldură?
– Pompa de căldură funcţionează de la reţeaua electrică, folosind energia consumată mult mai eficient decît orice alte cazane, care ard materiale combustibile. Valoarea randamentului acesteia este cu mult mai mare decît unu. De exemplu, la consumul a 1 kW de energie electrică, Veţi obţine 3-4 kW de căldură. Astfel, veţi obţine gratis 2-3 kW de căldură din mediul ambiant.
2.Este oare pompa de căldură compatibilă cu sistemul de încălzire, existent deja la beneficiar?
– Pompa de căldură este compatibilă, practic, cu orice sistem de încălzire termoconductibil cu circulaţie, indiferent de tipul cazanului.
3.Ce puteţi spune despre fiabilitatea sistemului?
– Termenul de exploatare al colectorului de sol depinde de nivelul de aciditate al solului şi poate constitui 50-100 ani, iar în cazul unui „pH” crescut – aproximativ 30 ani. În însăşi instalaţia, unicul element mobil îl constituie compresorul, termenul de funcţionare al căruia constituie 15 ani şi care poate fi uşor şi ieftin înlocuit la expirarea termenului său de exploatare.
4.Poate oare fi exploatată pompa de căldură în calitate de climatizor vara?
– Da. Puteţi procura o pompă de căldură cu bloc de răcire, ceea ce va asigura în totalitate necesităţile de climatizare şi aprovizionare cu apă caldă, în perioada de vară. Din punct de vedere tehnic, acest lucru se va realiza prin intermediul fan-coil-urilor sau ventilaţiei de insuflare.
5.Voi face eu careva economii de bani?
– Da, făcînd o comparaţie cu orice sistem de combustibil, pompa de căldură este de cîteva ori mai ieftină în exploatare.
6. Работает ли это?
– Da! Pompa de căldură pur şi simplu transportă căldura dintr-un loc în altul. Frigiderul Dvs. funcţionează după acelaşi principiu. Dacă veţi pune în frigider o sticlă cu apă, după ceva timp ea se va răci. Atingînd peretele posterior al frigiderului,veţi simţi căldura, pe care frigiderul a captat-o de la sticlă. Folosind acelaşi principiu, pompa de căldură transportă căldura din pămînt în casa Dvs., iar Soarele regenerează această căldură.
7.Care tip de instalare ar fi bine să-l aleg?
– Terenul accesibil lîngă clădire determină metoda de captare a căldurii. Colectorul poate fi pozat în sol sau în sondă. La fel, el mai poate fi pozat pe fundul unui bazin acvatic. În caz de insuficienţă de loc pentru pozare orizontală, iar lucrările de forja sînt prea scumpe, poate fi instalată o pompă de căldură de aer. Eficienţa acesteia este mai redusă, în schimb ea poate fi instalată oriunde.
8.Ce tip de încălzire să aleg?
– Poate fi folosit atît sistemul cu calorifere, cît şi încălzirea de pardoseală. Cea mai eficientă combinare este cea dintre pompa de căldură şi încălzirea de pardoseală. În acest caz, randamentul va fi maximal. În edificii comerciale, este cea mai recomandată conectarea pompei de căldură la sistemul de distribuţie a aerului.
9.Va încălzi oare în cea mai rece perioadă a anului?
– Da. Mii de sisteme de acest gen au fost instalate în diferite colţuri ale Europei, inclusiv în Scandinavia, unde avem ierni foarte reci. Vom planifica cel mai potrivit sistem pentru Dvs.
10.Aş putea oare obţine cantitatea necesară de apă caldă?
– Vom face o selectare corectă reieşind din cantitatea de vîrf de apă caldă consumată în cea mai rece zi a anului. Apa caldă produsă de pompele de căldură nu este atît de fierbinte precum cea produsă de cazanele pe bază de gaz. În loc de apă fierbinte cu care te-ai putea opări, va trebui doar să adăugaţi mai puţină apă rece comparativ cu volumele cu care V-aţi obişnuit. Scopul prevede nu producerea de apă prea fierbinte, economisindu-Vă, astfel, banii. Or, producerea de apă excesiv de fierbinte duce la reducerea eficienţei pompei de căldură.
11.Pe cît este de zgomotoasă?
– Zgomotul produs de o pompă de căldură nu este mai puternic decît cel al unui frigider de uz casnic.
12.Aş putea încălzi cu ea piscina?
Da. Vă putem elabora o instalaţie care ar prevedea încălzirea piscinei.
13.Cît e complicată este mentenanţa instalaţiei?
– În procesul de exploatare, sistemul nu are nevoie de o deservire specială, eventualele manipulări nu necesită o instruire specială, fiind descrise în instrucţiunile alăturate la modelele concrete.
14.Cum va armoniza designul pompei cu interiorul casei?
– Pompa de căldură este compactă – dimensiunile instalaţiilor de serie constituie 600x600x1650 şi 600x600x850 mm. La dorinţa beneficiarului, carcasa mai poate fi executată din lemn.
15.Cum are loc transportarea căldurii de pe terenul meu în casă?
– Pămîntul are capacitatea de a absoarbe căldura Soarelui. Această căldură este extrasă din colectorul pozat pe terenul Dvs. Apa, împreună cu lichidul antigel, circulă în colector, absorbind căldura din solul dimprejur. În casă, colectorul este conectat la pompa de căldură, care transmite căldura spre sistemul de încălzire şi încălzeşte apa menajeră.
16.Dacă temperatura, în colector, va scădea pînă la zero, pompa de căldură nu va funcţiona şi nu va extrage căldură?
– Nu, la temperatura de zero apa îngheaţă. Energia termică este prezentă în tot ce are temperatura mai mare de -273 °C. Pompa de căldură geotermală va funcţiona pînă la -10 °C în colector. În Ucraina, pozarea colectorului orizontal la agîncimea de circa un metru este optimală.
17.În care loc al casei se va amplasa pompa de căldură?
– Ea poate fi amplasată în încăperile auxiliare, în cămară, în subsol sau chiar în garaj.
18.Cum are loc procesul de comandă a funcţionării pompei de căldură?
– Monitoringul de sistem este efectuat prin intermediul mijloacelor sistemului automat cu microprocesoare, sistemul de comandă automatizat asigură un regim sigur şi eficient de funcţionare a pompei de căldură şi a utilajelor accesorii. Descrierea detaliată a funcţiilor poate fi găsită în instrucţiunile ghidului.
19.De unde pompa de căldură va extrage căldură?
– Soarele este o sursă de energie extrem de puternică, el încălzeşte aerul, apa, suprafaţa terestră şi adîncimile acvatice. Pompa de căldură extrage această energie solară acumulată.
20.Cum este asigurată securitatea ecologică a pompei de căldură?
– Pompa nu generează deşeuri nocive, acţiunea colectorului este minimală, agentul frigorigen R407C, care circulă în agregat, nu este toxic şi este inofensiv pentru stratul de ozon.