Experienta utilizarii colectoarelor solare pentru producerea energiei termice si a apei calde menajere

Tibetul – locul de pe Terra cel mai apropiat de Soare – are cele mai bogate resurse de energie solara din lume. In prezent, in Regiunea autonoma Tibet din China sunt deja construite peste 50 de mii de sisteme solare de incalzire. Astfel, sunt aprovizionate cu energie termica cladiri cu o suprafatea totala de circa 150 mii m².

In SUA, sunt exploatate peste 10 mln m² de colectoare solare, ceea ce reduce consumul anual de combustbil cu 1,5 mln tone. In Germania functioneaza o lege conform careia, fiecare cetatean poate beneficia de un credit gratuit pentru procurarea panourilor solare, cu o putere instalata de la 3 pana la 5KW.

Cipru este considerat liderul absolut pe cap de locuitor in utilizarea de colectoare solare pentru incalzirea apei. Aici aproximativ 90 % din case sun echipate cu astfel de sisteme. De asemenea, aceste incalzitoare sunt pe larg aplicate si in Israel, unde 95 % din apartamente sunt dotate cu asa instalatii. Acest aspect este stipulat in legea adoptata in 1976, care impune constructia de noi locuinte cu incalzitoare de apa solare integrate. Exceptie fac doar cladirile inalte (cu peste 24 de etaje), unde suprafata acoperisului este insuficienta pentru a amplasa cantitatea necesara de panouri solare, care sa asigure toti locatarii. Este o solutie care genereaza o economie de circa 4 % din energia electrica produsa in tara.

st_1

Case moderne israeliene, echipate cu colectoare solare.

China este lider mondial atat in producerea cat si in utilizarea panourilor solare. In 2007, aceste instalatii aprovizionau cu apa calda menajera circa 40 mln de familii , echivalentul a 150 mln persoane. In 2009, suprafata totala de colectoare solare instalate au atins cifra de 140 mln m2, cantitate suficienta pentru a asigura cu apa calda in jur de 60 mln de gospodarii. Catre anul 2020, in China se preconizeaza echiparea cu sisteme de incalzire solara a 300 mln m2 de spatiu locativ. In 2010, in China existau circa 2800 de companii producatoare de panouri solare, dintre care 1200 se ocupau de productia de parti componente pentru acestea.

Partajare: